Rezultatele unui studiu al cercetatorilor universitatii de medicina din Viena  (MedUni  Wien) arata ca, o dieta sanatoasa, bogata in fructe si legume si saraca in carne rosie scade riscul de a suferi de insuficiență renală cronică in randul pacientilor cu diabet zaharat de tip 2.

 

             Insuficiență renală cronică este o boală de rinichi, care se dezvolta din cauza diabetului de tip 2 și reprezinta ultima etapă a deteriorarii progresive a funcției renale. Urmarile acestei boli sunt dializa sau transplantul renal. Aproximativ o treime dintre toti bolnavii de diabet sufera de boli de rinichi.

 

             „In studiul actual am investigat pacienti care se aflau in stadiile incipiente ale bolii renale, dorind sa aflam cum se poate încetini deteriorarea inevitabila a funcției renale” explică autoarea studiului Daniela Dunkler de la Institutul pentru biometrie clinica și nefrologie din cadrul universitatii de medicina din Viena.

 

             Rezultatul: pacientii care au urmat un tratament medicamentos optim și  au ținut o dieta sănătoasă, au redus riscul de insuficiență renală cronică, cu 26 %, iar riscul de mortalitate a scazut cu 39 %. Dieta a fost alcătuită folosind o piramidă a alimentelor, „Alternate Healthy Eating Index” de la Harvard School of Public Health. Aceasta prevede, printre altele, utilizarea de uleiuri sanatoase, cum ar fi uleiul de masline sau de canola, și mâncarea unei multitudini de legume (exceptând cartofii), fructe, produse din cereale integrale, pește, carne albă, fasole si nuci.

 

Vlad Olteanu