Psihiatria este o ramura a medicinei care se ocupa cu prevenirea, diagnosticarea, tratamentul și reabilitarea persoanelor cu boli mintale. Notiunea Psihiatrie a fost introdusa în terminologia medicala în 1808 de medicul german Johann Christian Reil din Halle (initial „Psychiaterie”, devenita mai târziu „Psychiatrie”).
Psihiatria poate fi definita ca o “disciplina de sinteza” prin care urmarirea și mentinerea sanatatii mintale – scopul sau principal – se obtin luând în considerare diverși factori: psihologici, socio-culturali, politici, juridici, medico-farmacologici.
Diagnosticul tulburarilor psihice
Pentru stabilirea diagnosticului unei boli psihice pe primul plan se situeaza explorarea psihiatrica, care include o anamneza minutioasa – uneori întregita de relatarile apartinatorilor – urmata de evaluarea starii psihice prezente. Acest procedeu furnizeaza informatii asupra personalitatii și trasaturilor de caracter ale pacientului, asupra relatiilor cu alte persoane și asupra experientei anterioare cu probleme psihiatrice. Unele metode diagnostice se bazeaza pe examenele întreprinse de alti specialiști, psihologii efectueaza teste de inteligenta și asupra structurii personalitatii, neurologii constata eventuala prezenta a unor leziuni organice ale creierului. La acestea se adauga investigatii psihosociale, precum și utilizarea metodelor moderne de neuroimagistica, examinari neurofiziologice și de genetica moleculara.
Consultatiile de psihiatrie cuprind:
1. Consultatii de specialitate (anamneza, evaluare psihologica-scale de evaluare, stabilirea obiectivelor psihoterapeutice și a metodelor de tratament) pentru urmatoarele afectiuni psihice:
– dementa;
– tulburarile legate de alcool;
– schizofrenie;
– tulburarea schizo-afectiva;
– tulburarea bipolara;
– alte tulburari delirante si tulburari psihotice;
– tulburari de dispozitie (depresie , anxietate, atac de panica).
2. Consultatii de control (efectuarea și/sau interpretarea unor investigatii complementare specifice)
3. Psihoterapie cognitiv-comportamentala (depresie, psihoze, tulburari obsesiv-compulsive, tulburari fobice, tulburari de anxietate, adictii- alcool sau substante)
4. Consiliere psihiatrica
5. Eliberari avize cu investigarea statusului mental (pentru angajari, notariat, camine batrani, casatorie, etc)
Psihiatrie
dr. Liana Prodan
Program:
Luni: 16-18
Marti: 16-18
consultatii de specialitate, monitorizarea afectiunilor vasculare (paraliziii,demente), avize referate comisie pensionare, handicap, aviz fise auto