Daca vorbim de endocrinologie, atunci vorbim de actiunile si activitatile glandelor endocrine si a hormonilor produsi de acestea. Starea de homeostazie (echilibru intre toate organele interne prin care corpul uman se mentine in viata) este ghidata si reglata in mare masura de aceste glande. Importanta lor mai poate fi observata si in procesele de crestere si dezvoltare a organismului sau in ceea ce priveste reglarea metabolismului si a aportului nutritiv. Aceleasi glande endocrine determina diferentierea sexuala si reproducerea, fapt care imbogateste neinchipuit de mult rolul jucat de endocrinologie si studiul acesteia printre disciplinele medicale intalnite in cadrul policlinicii Visa Medica.

In virtutea celor spuse mai sus, disciplina endocrinologie ocupa un loc important in clinica Visa Medica, aici pacientii putand beneficia de diagnosticare si tratament pentru o mare varietate de disfunctii ale glandelor endocrine. Dintre acestea amintim:

– depistarea afectiunilor tiroidei. Una dintre cele mai importante glande ale corpului, tiroida, are ca principal rol producerea de hormoni metabolici care actioneaza atat la nivelul metabolismului cat si asupra sistemului reproducator. Intalnita mai des la femei decat la barbati, se estimeaza ca una din opt persoane dezvolta o afectiune tiroidiana, de multe ori fara a avea cunostinta de acest lucru. Diagnosticarea unor astfel de afectiuni se face relativ usor datorita, pe de o parte, simptomelor specifice evidente iar pe de alta parte datorita progresului medical contemporan noua.

– hipofiza este o glanda de marimea unui bob de mazare situata in zona centrala a creierului care secreta hormoni responsabili cu dezvoltarea si activitatea altor glande endocrine. Rezulta de aici importanta diagnosticarii afectiunilor care duc la functionarea deficienta a acestei glande.

– paratiroide: cele mai mici glande intalnite in corpul uman, paratiroidele sunt situate deasupra si sub tiroida, lobii paratiroidieni incadrandu-i pe cei doi ai tiroidei. Principalii hormoni secretati de paratiroida sunt parathormonul si calcitonia. Impreuna actioneaza la nivelul oaselor, o disfunctie la acest nivel favorizand grave anomalii atat la copii cat si la adulti.

Depistarea diferitelor disfunctionalitati la nivel endocrin in faza incipienta creeaza o premiza importanta in ceea ce priveste starea de bine a intregului organism.

– obezitatea este, neoficial, boala secolului. Dereglarile hormonale sau metabolice, stilul de viata si alimentatie incorecta si nesanatoasa, constituie principala cauza  care duce la acumularea de kilograme in exces. Tratamentul, intotdeauna la indicatiile unui medic specialist, este o abordare eclectica, imbinand discipline precum psihologia, nutritia si endocrinologia.

– tulburari de crestere: au ca principala cauza functionarea deficitara a glandelor endocrine. In urma investigatiilor de specialitate, medicul endocrinolog stabileste o schema de tratament prin care se urmareste readucerea acestor glande la nivelul normal de functionare.

– afectiuni ale glandelor suprarenale: bolile produse de functionarea in exces sau deficitar sunt Boala Cushing sau obezitatea maligna si Boala Adison. Simptomatologia este specifica, si necesita tratament de stricta specialitate. De aceea, un set de investigatii de specialitate este absolut necesar in determinarea corecta a diagnosticului.

– tulburarile functiei ovariane: din diferite cauze, se produce o dereglare a echilibrului intre estrogen si progesteron ducand la infertilitate, avorturi ovulare repetate, menopauza precoce etc. Datorita conditiilor deosebite in ceea ce priveste tratamentul, consultarea unui medic endocrinolog devine obligatorie.

 

Endocrinologie

cabinetdr. Lacrima Stanciu

Program:
Miercuri: 16-18

consultatii de specialitate, ecografie tiroida
 

  Numele (obligatoriu)

  Adresa de email (obligatoriu)

  Subiectul

  Mesaj

  Please prove you are human by selecting the Cup.

  Pacientii intreaba medicii raspund

  In ajutorul d-voastra!

  Aveti o intrebare care va framanta?

  Un medic specialist va raspunde la orice intrebare prin intermediul paginii noastre de facebook.

  Certificare ISO 9001

  certificat ISO 9001

  Oferte speciale

  titlu 

  titlu 

  titlu